Κινηματογράφος
Τρίτη 04 Σεπ 2018 - 21:30
«CINE ΚΗΠΟΣ»

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων

Αλληγορικό παραμύθι, με περίτεχνη, ωστόσο, εσωτερική κινηματογραφική λογική, γεμάτο εικόνες αλήθειας και γνήσιας ελληνικότητας, μια απ’ τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες, σύμφωνα με ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού κανένας από τους αντικαταστάτες του, ένας για κάθε εποχή του έτους, δεν μπορεί να στεριώσει και να επιβάλει τάξη στην κοινότητα…

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μαλάντη, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος, Ηλίας Πετροπουλέας, Δημήτρης Αυγουστίδης (κανείς απ΄ τους εμφανιζόμενους στην ταινία δεν είναι ηθοποιός).

*Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον προσκεκλημένο μας σκηνοθέτη, Δήμο Αβδελιώδη.


 

Δήμος Αβδελιώδης

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 1997-2000 και 2004-2010. Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993-1997. Απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου («Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων», «To δένδρο που πληγώναμε», «Νίκη της Σαμοθράκης» κ.ά.), έχει συνδέσει το όνομά του με πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις που άνοιξαν νέους δρόμους, όπου, μέσα από την «αβδελιώδειο» μέθοδο διδασκαλίας του, δίνει το δικό του τρόπο γραφής στην εκφορά του λόγου («Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Η γυναίκα της Ζάκυθος» κ.ά.). Πολυβραβευμένος σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.