Κινηματογράφος
Παρασκευή 07 Σεπ 2018 - 21:30
«CINE ΚΗΠΟΣ»

Ελ Γκρέκο

Ιστορική Ταινία διεθνούς παραγωγής με πολλά θετικά πρόσημα. Πρώτο, η αισθητική και τεχνική της αρτιότητα. Δεύτερο, η αφήγησή της, η γνωριμία, δηλαδή, του μέγιστου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) στο πλατύ κοινό. Και, βέβαια, το «τίναγμα» του Γιάννη Σμαραγδή στην τροχιά των αποδεδειγμένα άξιων και μεγάλων δημιουργών του σύγχρονου κινηματογράφου σε εθνικά και διεθνή πλαίσια. Η ταινία του δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε ταινία ακόμα και της πιο αναπτυγμένης κινηματογραφίας…


Πρωταγωνιστούν: Νικ Αστον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκης Λαζόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ, Δημήτρης Καλλιβωκάς, κ.ά.

*Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον προσκεκλημένο μας σκηνοθέτη, Γιάννη Σμαραγδή.

 

Γιάννης Σμαραγδής

Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Με την πρώτη του ταινίαμικρού μήκους «Δύο τρία πράγματα...» (1972) απέσπασε το 1ο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά. Έχει σκηνοθετήσει επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές: «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται...», «Χατζημανουήλ», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», ντοκιμαντέρ και δοκίμια: «Σπύρος Λούης», «Όπερα των Σκιών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκτός από πολλά κρατικά και διεθνή βραβεία, τιμήθηκε στους Δελφούς με το «Βραβείο Σοφίης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του «El Greco» και στη Ρώμη με το βραβείο «GIUSEPPE SCIACCA 2008» Καλύτερου Σκηνοθέτη στον κόσμο. Σημαντικότερες μεγάλου μήκους ταινίες του: «Καβάφης», «El Greco», «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» και «Καζαντζάκης», απέσπασαν πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.