Εκθέσεις
Δευτέρα 01 Οκτ 2018 - 10:00 εώς Τετάρτη 31 Οκτ 2018 - 14:00
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης»

Έκθεση Απαγορευμένου Αντιστασιακού Τύπου και Λογοτεχνίας 1941 – 1944

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Εις Μνήμην του Καθηγητή, Βασίλη Φίλια…

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
&
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Την έκθεση θα εγκαινιάσει

ο ακάματος πνευματικός πρωτοπόρος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
στον οποίο ανήκει και το εκθεσιακό υλικό 

 

Tο έντυπο εκθεσιακό υλικό – 320 εφημερίδες (συμπεριλαμβάνονται και οι εκδοθείσες κατά τη διάρκεια του πολέµου 1940-41), καθώς και   430 λογοτεχνικά βιβλία  εκδοθέντα την εν λόγω εποχή για να γλυκάνουν, να συντροφέψουν  ζείδωρα τις κρύες κατεβασιές του κατοχικού Χειµώνα, σε 50 πλαίσια (1,10m Χ 1m) – ανήκει στο Γιώργο ∆ολιανίτη, τον ακατάβλητο οδίτη, που πασχίζει σε όλη του τη ζωή και µε όλες του τις δυνάµεις να βάλει καινούριους οδοδείκτες στη διαδροµή της κοινωνίας, να αφήσει έναν κόσµο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκε.

Η «ελληνοκεντρική» – ας µας επιτραπεί το επιθετικό πρόσηµο – Βιβλιοθήκη του, αριθµεί περί τους 70.000 τόµους σπανίων και µοναδικών, πολλές φορές, βιβλίων, φυλλαδίων και εντύπων, εφηµερίδων και περιοδικών, που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία, την Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, µε αΐδια µαρµαρυγή την «Ιστορία των Ολυµπιακών Αγώνων.

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για Σχολεία και ποικιλώνυµους επισκέπτες, από  ∆ευτέρα 1 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 έως 14:00. Θα παρέχεται ενδελεχής ξενάγηση από επαΐοντες Καθηγητές, καθώς και περιλειπόµενους της Αντίστασης…

*H εκθέση ταξιδεύει Νοέμβριο για Βρυξέλλες, αφού η αφήγησή της δεν αποτελεί μόνο Ελληνική, αλλά και Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια «υπόθεση»… 


 

Γιώργος Δολιανίτης
Γιώργος Δολιανίτης

 

 

ΕΚΘΕΣΗ - «ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1941-1944» Η Έκθεση

 

Η Έκθεση στο Ζάππειο…

 

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

«Ξεκίνημα διαφώτισης του Ευρωπαϊκού λαού για τις θυσίες του ελληνικού λαού»

 

Ο Μανώλης Γλέζος, µεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο ελληνικός Τύπος του 1941 - 44, που γράφτηκε, τυπώθηκε και διανεµήθηκε µε της καρδιάς το πύρωµα και της ψυχής το αίµα, αποτελεί αναµφίβολα την πιο λαµπρή σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αντιστασιακού Τύπου. Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί το µήνυµα της θυσίας του ελληνικού λαού, της µεγαλειώδους αντίστασής του, των κινητοποιήσεών του που απέτρεψαν  την αποστολή Ελλήνων να πολεµήσουν δίπλα στη Βέρµαχτ στο Ανατολικό µέτωπο. Όπως είπε και ο Αριστοµένης Συγγελάκης, “ο ελληνικός λαός είναι αυτός που αντιστάθηκε και πέτυχε να µαταιώσει την πολιτική επιστράτευση. Μόνο η Ελλάδα δεν έστειλε τα παιδιά της στα κάτεργα του Χίτλερ”. Σήµερα, 70 χρόνια µετά, η καινοτοµία της Eθνικής Aντίστασης δείχνει το δρόµο σε όλους που συνεχίζουµε να διεκδικούµε τη δικαίωση των Ελλήνων, την καταβολή των αποζηµιώσεων για τα θύµατα της ναζιστικής θηριωδίας, την επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδοµών και την επιστροφή των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών του ελληνικού λαού, ως µία απόδειξη ότι υπάρχει η βούληση να αποδοθεί δικαιοσύνη, ότι η θυσία των E λλήνων δεν πρέπει να µείνει αδικαίωτη. (…) Εµείς οι Έλληνες δε γιορτάζουµε ποτέ τη λήξη, εµείς στεκόµαστε στην έναρξη. Είµαστε το µόνο έθνος, ας µην το ξεχνάµε, όπου και οι δύο επέτειοί µας –  και η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου –  είναι έναρξη αγώνα, δεν είναι τέλος του αγώνα. Μας ενδιαφέρει το ξεκίνηµα, η απόφαση να αγωνιστούµε. Αυτό είναι το σηµαντικό. Ας λογαριάσουµε, λοιπόν,  κι εµείς αυτή τη µέρα ως ένα ξεκίνηµα διαφώτισης του ευρωπαϊκού λαού για τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κι άλλωστε, είχαµε σε όλη την Ελλάδα κινήµατα αυτενέργειας σηµαντικά. Είχαµε κινήµατα που δεν τα βάζει ο νους του ανθρώπου».