ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΙΩΝΙΑ»
 

Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού "ΙΩΝΙΑ" και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο "Ιωνία" καθιερώνουν το Θεσμό, Φεστιβάλ "ΙΩΝΙΑ", σαν γεγονός πολιτιστικής διπλωματίας με πολλούς αποδέκτες...Την απαρχή του πρωτόγνωρου – για τα χιώτικα δεδομένα, τουλάχιστον – θεσμού συνιστά το ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΙΩΝΙΑ" Καλοκαίρι 2018 (Ιούλιος-Οκτώβριος).

Ίσως αρκετοί διερωτώνται σχετικά με το φαινομενικά ασυμβίβαστο του θεσμικού ρόλου ενός Πανεπιστημίου, όπως είναι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο "Ιωνία", με ένα καλοκαιρινό πολιτιστικό Φεστιβάλ. Η απάντησή μας πηγάζει από την πεποίθησή μας πως οι γνώσεις δεν βρίσκονται φυλακισμένες αποκλειστικά στα βιβλία, αλλά πετούν ελεύθερες παντού, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το τραγούδι, την Τέχνη γενικά. Ζητούμενο για όλους εμάς είναι η Παιδεία που είναι συνονθύλευμα και απαύγασμα γνώσεων, εμπειριών και αισθητικής καλλιέργειας. Αυτό που κάνουμε ως Ελεύθερο Πανεπιστήμιο «Ιωνία», συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις και τις δράσεις όλων των πανεπιστημίων που συναντάμε στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Αποτελεί το αυτονόητο της αποστολής τους, της  ύπαρξής τους  και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ένα τέτοιο σκεπτικό και δεν πάμε με τον «αραμπά»…Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας πως ο θεσμός αυτός ανάγεται στους καταστατικούς σκοπούς μας. Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, λογοτεχνικά αφιερώματα, τιμητικά αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, χορωδιακές παρουσιάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.) συνιστούν, για το Κέντρο μας, πρωτεύον μέλημα, καθώς ο παρατηρούμενος εκμαυλισμός, η ηθική έκπτωση, η πολιτιστική υποβάθμιση και η αποτελμάτωση των τεχνών στη χώρα που όχι μόνο τις γονιμοποίησε όσο καμιά άλλη αλλά και τις θεοποίησε, εδράζεται κύρια στην έλλειψη παιδείας που συμπαρασύρει κάθε έκφανση της ζωής. Ειδικότερα, το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας αναντίρρητα συνιστά ένα από τα αιτιατά της πνευματικής καταβύθισης του λαού μας. Μέσω των δράσεων του Κέντρου μας, προσδοκάμε να φέρουμε το ευρύ κοινό και κύρια τους νέους σε επαφή με έργα υψηλής καλλιτεχνικής πνοής, επιλέγοντας να επενδύσουμε στη δύναμή τους να διαπαιδαγωγούν και να ψυχαγωγούν. Είναι αυτό που διαφορετικά ονομάζουμε στροφή και σύνδεση του Πανεπιστημίου με τους νέους και την κοινωνία.

Ως έδρα του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» επελέγη η Χίος. Και τούτο δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι λόγοι αναρίθμητοι, καθώς πρόκειται για ένα νησί που έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στο ταξίδι του, μέσα στους αιώνες. Η Χίος έδωσε στους Νεοέλληνες τον Αδαμάντιο Κοραή που υπήρξε  − πέραν των άλλων  − ο εφευρέτης της νεοελληνικής ταυτότητας. Αν σήμερα λεγόμαστε Έλληνες και όχι κάτι άλλο (Γραικοί, Ρωμιοί κλπ.) αυτό οφείλεται στον Αδαμάντιο Κοραή.

Το Φεστιβάλ «Ιωνία» θα αφιερώνεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που καταυγάζουν με το «άρωμα»,  τη στάση ζωής  και την κοινωνικο-πολιτιστική τους  κατάθεση.

Φεστιβάλ 2018Φεστιβάλ 2019

Μοιραστείτε το: