Οραματιζόμαστε το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», παγκόσμιο πνευματικό, πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο, όπου η βασική αφήγησή του θα ασπάζεται τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες, εκείνες της Παιδείας, της ηθικής, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας. Ιδέες που θα σεργιανίζουν στις γειτονιές του κόσμου χέρι-χέρι με κείνες της ανθρωπιστικής, κλασικής Παιδείας, της γλώσσας, της παράδοσης, της Ιστορίας, του πολιτισμού, αυτό που διαφορετικά και επιγραμματικά ονομάζουμε «προγόνους».

Συμπόσια / συνέδρια / έρευνα

Ένας από τους σκοπούς του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» είναι να συμβάλλει στη μελέτη, την έρευνα, την αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομίας και την ανάδειξή της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, βασικοί άξονες της ερευνητικής μας δραστηριότητας συνιστούν οι μεγάλες μορφές του Αδαμάντιου Κοραή και του Ομήρου. Ευελπιστούμε πως θα συμπληρώσουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα με τη διοργάνωση συνεδρίων και συμποσίων που θα αναδείξουν το νησί σε τόπο συνάντησης διαπρεπών επιστημόνων και εστία αμφισβήτησης και προαγωγής γνώσης.

Λαογραφία

Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» σχεδιάζει συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών  στο αντικείμενο της Λαογραφίας. Το ερευνητικό έργο θα υλοποιηθεί με επιτόπια έρευνα, συλλογή πρωτογενούς υλικού και μελέτη του τοπικού λαϊκού πολιτισμού των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου. Η δράση μας αυτή υποστηρίζεται από μια έμπειρη επιστημονική ομάδα και εθελοντές.

Εκδόσεις

Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» συμπεριλαμβάνει στις δράσεις του εκδόσεις σημαντικών, ειδικών και πρωτότυπων βιβλίων, έντυπων και ηλεκτρονικών, με σύγχρονες και τελεσφόρες μεθόδους προώθησής τους. Στις άμεσες φιλοδοξίες μας υπάγεται η συγγραφή και η έκδοση βιβλίου Τοπικής  Ιστορίας, για κάθε νησί του Αιγαίου, για κάθε νομό της Πατρίδας. Είναι αμαρτία να ζεις και να πεθαίνεις σ' ένα γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την Ιστορία του, τις ρίζες σου, αφού τούτη η Ιστορία αποτελεί − πέραν των άλλων − παράγοντα εκ των ων ουκ άνευ, για το δέσιμο της κοινωνίας, των νέων με την ιδιαίτερη πατρίδα.

Μοιραστείτε το: