Τετάρτη 29 Αυγ. 2018
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Μιρέλα Πάχου και ο Steve Tesser μάγεψαν τη Χίο

Μία ακόμη, επιτυχημένη πολιτιστική εκδήλωση, χάρισε το Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» στη Χίο, το Σάββατο 25 Αυγούστου, τη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η οποία ξεσήκωσε το κοινό. Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της έντεχνης και ροκ σκηνής, ο μεγάλος τραγουδοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, συνέπραξε επί σκηνής με δύο νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, τον κιθαρίστα  Steve Tesser  και την ακορντεονίστρια Μιρέλα Πάχου.

Οι τρεις τους ερμήνευσαν,  κάτω από το έκπαγλο αυγουστιάτικο φεγγάρι, μια σειρά πολύ γνωστών μουσικών κομματιών, από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το παρόν του ελληνικού τραγουδιού,  παρασέρνοντας το κοινό να σιγοτραγουδήσει μαζί τους και το γήπεδο πλημμύρισε από φωνές γεμάτες συναίσθημα.  Τα τραγούδια που ακούστηκαν ξύπνησαν μνήμες, καθώς ο καθένας μας τα έχει συνδέσει με έντονες και σημαντικές στιγμές της ζωή του, ενώ ταυτόχρονα μας έκαναν να κοιτάξουμε μέσα μας, με αποτέλεσμα τη λυτρωτική μέθεξη στην οποία οδηγεί μόνο η γνήσια τέχνη.

Το πρόγραμμα ήταν, επί της ουσίας, ένα ωραίο πάντρεμα του σύγχρονου με το κλασικό, άφησε χώρο στο καινούργιο, ενώ παράλληλα απέτισε φόρο τιμής στο παλιό. Φρέσκοι ήχοι, όπως το τραγούδι «Μιρέλα», μουσικά κομμάτια που καθιέρωσαν το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπως: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Τερατάκια τσέπης», «Διδυμότειχο Blues», «Νότος», άλλα από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, όπως το «Άλλαξαν πολλά», διασκευές ελληνικών και ξένων ροκ τραγουδιών, κομμάτια του Μάνου Ελευθερίου και του Μάνου Χατζιδάκι, συνδυάστηκαν αρμονικά και συνεπήραν σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι το κοινό.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας  διάνθισε τη συναυλία με αναφορές σε στιγμιότυπα από τη ζωή του και ειδικότερα, από τη συνεργασία του με μεγάλους καλλιτέχνες ζώντες και μη, προκειμένου άλλοτε να μας προβληματίσει  και άλλοτε να μας κάνει να γελάσουμε.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του, για το μέλλον του τραγουδιού στην Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας την ποιότητα των στίχων που μεγάλωσαν τη γενιά του, με εκείνη των στίχων που ακούν οι νέοι σήμερα και μας παρότρυνε να αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε το νέο θεσμό, Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ». Ένα θεσμό που προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό και λειτουργεί αντισταθμιστικά, στην πολύπλευρη κρίση της εποχής μας. Έδειξε, τέλος, να ενστερνίζεται τις αρχές που πρεσβεύουν ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» οι οποίοι εμπνεύστηκαν και καθιέρωσαν το Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» ως γεγονός πολιτιστικής διπλωματίας, σταλίκι πολιτισμού στα ανατολικά κράσπεδα της Ευρώπης με πολλούς αποδέκτες.

Μοιραστείτε το: