Σάββατο 21 Ιουλ. 2018
Η σαγηνευτική ερμηνεία της Ιωάννας Παππά, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» 2018, ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσίασε, με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 21 Ιουλίου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», τη θεατρική παράσταση «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον». Ο ευρηματικός χιώτης σκηνοθέτης, έφερε σε επαφή το φιλοθεάμον κοινό της Χίου, με έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής πεζογραφίας, τον Γεώργιο Βιζυηνό. Η καθαρεύουσα, μέσω της Αβδελιωδίου Μεθόδου Εκφοράς του Λόγου, κάθε άλλο παρά τροχοπέδη στάθηκε στην πρόσληψη του κειμένου από το κοινό, αντιθέτως, αποτέλεσε ένα από τα πλεονεκτήματα της παράστασης. Η διατήρηση της γλώσσας γραφής επέτρεψε στην κοινωνό του έργου, την Ιωάννα Παππά, να αναδείξει στον ύψιστο βαθμό τη λογοτεχνική αξία του και τη λειτουργικότητα κάθε λέξης.

Συγκλονιστική ήταν η ερμηνεία της και έκανε το κοινό να ανατριχιάσει, με τις διαρκείς μεταβολές στο ηχόχρωμα, την ένταση της φωνής της, το ύφος της, τις εκφράσεις του προσώπου της. Μέσα από το παλλόμενο, επί σκηνής, σώμα της αναδύονταν με τη σειρά οι ήρωες του διηγήματος, με απίστευτη φυσικότητα, κάνοντας όλους μας να υποκλιθούμε στο ταλέντο της.

Η εκπληκτική θεατρική απαγγελία του κειμένου, σε συνδυασμό με το φωτισμό και τη μουσική υπόκρουση μας σαγήνευσαν και μας συνεπήραν, σε ένα ταξίδι στις θάλασσες της πραγματικότητας, του ονείρου και του παραμυθιού. Η Ιωάννα Παππά ενσαρκώνοντας τον μικρό ραφτάκο κατάφερε να μας συμπαρασύρει στο αυτοβιογραφικό – με ψυχογραφικό τρόπο αποτυπωμένο – «ταξείδιον»-πορεία του, από την παιδικότητα και την αθωότητα, στην ωριμότητα, μέσα από τη ματαίωση και τη διάψευση που βιώνει με την κλιμακωτή αποδόμηση του προτύπου του, του ονειροπόλου παππού.

Στο κείμενο συνδυάζονται αριστοτεχνικά το κωμικό με το δραματικό στοιχείο, κάτι που χάρισε ανάμεικτα συναισθήματα στου θεατές και, εν τέλει, μας έκανε να βιώσουμε την πολυπόθητη ψυχική ανάταση. Το κοινό έμεινε έκθαμβο και εξέφρασε με το ένθερμο χειροκρότημά του την ικανοποίηση των προσδοκιών του, από τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση.

Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» υπόσχεται να μας χαρίσει πολλές ακόμη μαγευτικές βραδιές, μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» 2018.

Μοιραστείτε το: