Πέμπτη 04 Οκτ. 2018
Εγκαίνια Έκθεσης στο Πανεπιστήμιο

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της Έκθεσης Απαγορευμένου Αντιστασιακού Τύπου και Λογοτεχνικών Εκδόσεων στην Κατοχή (1941-1944), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ», στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης». Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», Χρίστο Στεργ. Μπελλέ αναφερόμενο στο πλούσιο εκθεσιακό υλικό το οποίο απαρτίζεται από 320 εφημερίδες και 430 λογοτεχνικά βιβλία, που τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν “με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα”, όπως συνηθίζει να λέει ο κάτοχος του εκθεσιακού υλικού, Γιώργος Δολιανίτης. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο Τύπος και τα λογοτεχνικά έργα της εν λόγω περιόδου εκδόθηκαν για να γλυκάνουν τις κρύες κατεβασιές του Κατοχικού Χειμώνα. Για να αποδώσει εναργώς το μεγαλείο της Έκθεσης, ανέφερε ότι ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Αντιστασιακός Τύπος καλύπτει σε μέγεθος και δράση το 20% του Ελληνικού Αντιστασιακού Τύπου.

Το εκθεσιακό υλικό ανήκει στο Γιώργο Δολιανίτη, έναν «ακατάβλητο οδίτη, που πασχίζει σ’ όλη του τη ζωή και μ’ όλες του τις δυνάμεις να βάλει καινούργιους οδοδείκτες στη διαδρομή της κοινωνίας, ν’ αφήσει έναν κόσμο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος. Λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να παραστεί στα εγκαίνια, δια στόματος όμως του καλού του συνεργάτη, Κώστα Αλεξίου, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα: «Το πνεύμα της Αντίστασης είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ γιατί οι λαοί συνεχίζουν τη διαδρομή τους μέσα στην ιστορική πραγματικότητα μόνο αντιστεκόμενοι».

Στο βήμα τον Χρίστο Στεργ. Μπελλέ διαδέχθηκε ο Κώστας Αλεξίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, ο οποίος, αφού ανέγνωσε το χαιρετισμό του Γιώργου Δολιανίτη, εξήρε την αξία της ιστορικής μνήμης και επεσήμανε ότι είναι χρέος όλων μας να συστρατευτούμε στο θέμα της διεκδίκησης των κατοχικών αποζημιώσεων. Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Κώστα Αλεξίου όσο και τη σύζυγό του, Ιωάννα, για την πολύτιμη αρωγή τους στη μεταφορά και το στήσιμο της έκθεσης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Φίλια, «ενός ανυπότακτου επαναστάτη, ενός παμμέγιστου βιωματικού δασκάλου, ενός υπέροχου ανθρώπου, που υπήρξε – μέχρι τελευταίας ρανίδας της ζωής του – εμβληματική φυσιογνωμία, γενναίος, αγέρωχος, ασυμβίβαστος, ανυπότακτος, για αρχές, αξίες, ιδεώδη και “πιστεύω”, ένας αληθινός επαναστάτης τόσο στο ακαδημαϊκό, όσο και στο  κοινωνικο-πολιτικό Μέτωπο», όπως ανέφερε ο Χρίστος Στεργ. Μπελλές.

            Το λόγο πήραν ακολούθως η Αριστέα Τόλια-Σιδέρη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και ο Περικλής Νεάρχου, Ιστορικός και Πρέσβης επί τιμή, οι οποίο γνώριζαν επί σειρά ετών τον αείμνηστο Βασίλη Φίλια. Ο καθένας φώτισε με διαφορετικό τρόπο πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητας του προσφάτως εκλιπόντος. Σημείο αναφοράς στις ομιλίες και των δύο ήταν η αγωνιστικότητά του, η αγάπη του για την Ελλάδα και κυρίως την ελληνική γλώσσα. Μέσα από τα λόγια τους είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα έναν άνθρωπο που δεν ολιγωρούσε, αλλά  έδινε μαχητικό παρών όταν οι περιστάσεις τον καλούσαν. Από τις τελευταίες στάσεις στην αγωνιστική του πορεία, η αποτροπή της ανάγνωσης των Ευαγγελίων στη δημοτική, μέσω της επίσκεψής του στο Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όπως ανέφερε η Αριστέα Τόλια-Σιδέρη, καθώς και η δράση του μέσα από το Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά». Ο Βασίλης Φίλιας ήταν ένας στοχαστής που προβληματιζόταν για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πάντα παρέμενε αισιόδοξος, όπως δήλωσε ο Περικλής Νεάρχου.

            Οι στόχοι της έκθεσης, όπως πολύ εύγλωττα τους διατύπωσε ο Χρίστος Στεργ. Μπελλές, είναι, πρώτον, να δοθεί το μήνυμα της θυσίας του Ελληνικού Λαού, το μήνυμα της μεγαλειώδους Αντίστασής του.  Δεύτερον, να διδαχθούν οι περιλειπόμενοι, οι επερχόμενοι  και κυρίως οι νέοι τα έργα και τις ημέρες των προγόνων. Και τέλος, να μιλήσουμε στοιχειοθετημένα και βιωματικά για υψηλόφρονες αρχές, με πρώτη και μεγαλύτερη την πατρίδα, που καθημερνά ακυρώνονται στον αδυσώπητο συστημικό βωμό του νεοφιλελευθερισμού, της παγκοσμιοποίησης, της νέας τάξης πραγμάτων.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και την 31η Οκτωβρίου 2018, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και θα παρέχεται ενδελεχής ξενάγηση από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», Χρίστο Στεργ. Μπελλέ. 

 

Μοιραστείτε το: